2007-01-26

Odla aloe vera

Aloe vera är en praktiskt växt i hemmet som kan användas för att lindra insektsbett, brännskador och delar av växten kan ätas. Den tros kunna motverka hudens åldrande och medverka till att läka ut små ärrbildningar.

Att odla aloe vera är enkelt. För att få en stor skörd så att man kan skörda armar från sin aloe vera varje vecka krävs en stor kruka. En kruka på tio liter kommer efter en tid att ge en stor regelbunden skörd av aloe vera.


Foto: pixels.in.my.head

Jord och vatten till aloe vera

Använd vanlig blomjord som blandas ut med småleca och ordentligt med sand. Vattna och gödsla under sommaren.

Minska vattning och sluta gödsla under vintern.

Ljus till aloe vera

Mot vad som brukar påstås ska aloe vera (tillskillnad från trädaloevera) inte stå brutalt ljus. Aloe vera är en marktäckare som är van att ha glesa träd ovanför sig.

Den ska stå ljus men inte i brännande sol.

Att skörda aloe vera

Vänta tills din aloe vera har rotat sig ordentligt i krukan. När den är ordentligt rotad kommer den att börja skjuta en massa små skott runt om kring sig. Vänta ytterligare en tid med att skörda tills det växt upp ordentligt med skott.

Du kan nu skörda både små skott och stora blad regelbundet.


Foto: jiva

Räkna 6 - 12 månaders rotning innan du kan börja skörda på allvar beroende på hur stor den aloe vera var som du köpte.

Mer om aloe vera

Aloe vera. Nyfiken vital. Aloe vera i läkekonsten. Nättidning som bl.a. jag skriver för.
Aloe vera. Wikipedia. Allmänt om aloe vera.

2 kommentarer:

Joanna sa...

Jag undrar hur jag bäst skördar min planta? Jag har en ca ett år gammal planta med en massa nya skott. "Rycker" jag loss dem? Skär jag? Från roten?

Marita sa...

Jag skulle vilja ha hjälp med min aloe vera. Den har varit jättefin sedan jag köpte den, men har de senaste månaderna blivit mjuk (bladen) och hängig. Har försökt med näring, men det hjälper ej.

Det ser ut som om det kommit några nya blad i mitten av aloe veran, som känns fasta och fina, men de ser inte ut som några "skott" (men jag kan inte alls det här med blommor). Bör jag klippa bort de gamla mjuka bladen?

Hur ska jag göra för att få skott som jag kan sätta i nya krukor? Ska jag sätta aloe veran i en ny och jättestor kruka?

Supertacksam för råd!