2007-01-27

Odla basilika

Basilika är en av de mest lätt odlade och populära örtkryddorna för odling i kruka. Basilika kommer ursprungligen från Indien och smakar underbart tillsammans med tomater och lite mineralsalt.

Basilika uppskattar värme och ljus. Storleken på bladen varierar mellan sort och intensitet på ljuset. Basilika utomhus i Sverige under sommaren tenderar att få stora men mycket glesa blad.


Foto: puja

Att övervintra basilika

Basilika är flerårig och går utmärkt att övervintra inomhus. Förutsättningen är konstljus. Lysrör räcker utmärkt även om ljuskällor med mer intensitet (HPS o.s.v.) ger större skörd och möjliggör en riklig daglig skörd.

Utan konstljus bör basilika normalt inte vara möjlig att övervintra i Sverige.

Att odla basilika

Enklast köper man en färdig planta. Den basilika som säljs i livsmedelsbutikerna som färsk örtkrydda går utmärkt att sätta. Basilikan kan också sättas från frön tidigt på våren eller senvintern under konstljus.

Basilika är lätt att föröka genom att ta sticklingar.


Foto: fensterbme

Vindskyddat läge och rätt jord

För ung basilika (för de som inte övervintrar sin basilika) fodras ett relativt vindskyddat läge eftersom stjälkarna är ganska veka. Äldre basilika får en vedartad stam som tål betydligt mer.

Jorden ska vara väldränerad och fuktig. Blanda ut blomjord med sand för dränering och vermikulit för fukt. Jorden ska dessutom vara näringsrik (tillskillnad från många andra kryddor) och naturlig tillskottsnäring med blodmjöl eller jämförbart rekommenderas därför.

Att vattna basilika

Basilika torkar ut lätt och bladen tar skada av det. Vattna därför basilikan regelbundet och använd gärna en större kruka (5l kan vara lagom).

Basilikan är även känslig för brännande sol.

Att spara skörden

Efter en hel del experimenterade med torkning kan jag konstatera att detta inte lämpar sig för basilika. Hellre fryser man in överskottet av skörden.

Mer om basilika

Basil. Wikipedia.

Inga kommentarer: