2007-02-03

Odla gräslök

Gräslök är mycket enkel att odla både på friland och i kruka. Gräslök är särskilt intressant när man odlar i trånga utrymmen, t.ex. balkong, eftersom den gör det möjligt att utnyttja utrymmen svåra att använda till annat.

Ett bra exempel på hur gräslök ökar effektiviteten hos din odling är när du odlar tomat. Gräslöken går bra att använda som marktäckare under tomatplantan i krukan.


Foto: chefranden

Med rätt jord tål gräslöken den vattning tomaten behöver och gräslöken stör inte alls tillväxten av tomatplantan som ju har ett mycket större rotsystem. Tillsammans med några vitlöksplantor kan man rent av spekulera att skadedjur kanske föredrar att hålla sig borta.

Ljus och gödsel för gräslök

Gräslök växer alldeles utmärkt i skugga och den gräslök som kommer under tomaten växer därför på ändå. Tomater gillar ju att stå ljust och det har gräslök heller ingenting emot och gräslök som inte blir skymd av tomatens blad växer därför på alldeles utmärkt.


Foto: libraryman

Gräslök gillar näringsrik jord precis som tomatplantan. Enklast packar man samman tomatplantans jord något och strör sedan på ett lager vermikulit och sand. Lägg sedan på ett tunt lager jord och strö över frön för gräslök. Sanden och vermikuliten förbättrar dräneringen vilket är viktigt för gräslök.

Att köpa plantor

Alternativt kan man köpa plantor. Det passar bäst när man vill ha gräslöken i en egen kruka eller att den ska få en egen torva i landet.

Gräslök kan köpas särskilt avsedd för att planteras. Men den gräslök som säljs levande i livsmedelsbutiken avsedd som krydda går också bra att sätta.

Mer om gräslök

Chives. Wikipedia.


Foto: carolinespics

Samtliga av bilderna har en creative commons licens och hittades på Flickr.

Inga kommentarer: