2007-07-08

Odling med jonisator

En jonisator producerar negativa joner, små mängder ozon och koldioxid. De används vanligen som luftrenare mot dålig lukt och partiklar. Av och till används de också i odlingar och studier pekar på att de kan öka en skörd.

De exakta orsakerna till att en jonisator kan öka en skörd går inte att avgöra men följande faktorer kan ha betydelse.

Mindre sjukdomar
En jonisator motverkar mikroorganismer, d.v.s. bakterier, virus och svamp. Plantorna kan med andra ord drabbas av färre sjukdomar. Den allmänna stressen för plantorna kan också tänkas minska.

Effekten mot sjukdomsalstrare är ganska väl utredd för jonisatorer. Det finns bl.a. en studie från ett akutintag där antalet luftburna infektioner försvann helt.

En jonisator producerar små mängder koldioxid
Förutom negativa joner och ozon kommer en jonisator producera små mängder koldioxid. I ett relativt slutet utrymme beroende på jonisatorns kapacitet kan det tänkas ha betydelse.

Färre partiklar i luften
En luftrenare med jonisator motverkar partiklar i luften genom att de binds till de negativt laddade jonerna. Partiklarna fäster därefter på ytor eller hamnar på marken.

Partiklar kan annars störa växter genom att täppa till porer och smutsa ner dem.

Studier om odling med jonisator
I en studie tittade man på odling av tomater. Jämfört med kontrollgruppen blev odlingen mer lyckad:

  • Tomatplantorna drabbades av färre sjukdomar.
  • Tillväxt av biomassa ökade.
  • Tomaternas vikt ökade tre gånger.

Mer att läsa om studien finns här (PDF).


Foto: Ahmed

Lukt från rökning & odling
Lite mer komiskt är att hemmaodlare av cannabis utnyttjar luftrenare för att dölja lukten av odlingen som sägs kunna bli kraftig. Där kan man läsa på forum och guider att luftrenare med jonisatorer anses prisvärda. Både tobaksrökare och cannabisrökare har ofta också en jonisator för att minska lukten i hemmet.

En luftrenare med jonisator är inte särskilt dyr att köpa. Men de är heller inte tekniskt särskilt svåra att bygga. Här är en enkel guide gjord av en "stooner" mot röklukt. Jag har inte testat byggnationen men den ser korrekt ut i allt.

Mer att läsa:

Inga kommentarer: