2007-01-25

Odla tomater

Att odla tomater är lätt. Faktiskt är det svårt att misslyckas med tomater. De är svåra att övergöda och kan knappast övervattnas. Blir de för törstiga säger de tydligt till genom att sloka med bladen och det är då fortfarande långt ifrån försent att ge dem vatten.

Tomater är också roliga genom att växer snabbt och med lite enkla tips kan ge en mycket stor skörd även i lägenhet. 2005 fick jag på min balkong, som är cirka 2,5 x 1,5 m2, cirka 60 liter mogna tomater.


Tomater går mycket bra tillsammans med basilika.
Foto: DISC0STU

Börja odla tomater

Många brukar köpa en färdigplanta. Problemet med detta är att du såvida du inte har växthus inte kommer få en stor skörd. För att få en stor skörd behöver du börja mycket tidigare med plantorna och då finns inga färdiga plantor att köpa.

Istället beställer du tomatfrön anpassade för ditt sommarklimat under den tidiga vintern. Du planterar dessa enligt instruktionerna i en trälåda som du ser till håller en lagom temperatur. Trälådan ska vara målad vit på insidan. När plantorna kommer upp förser du trälådan även med några LE-lampor.

LE-lampor för tomatodling

LE-lampor är vanliga lågenergilampor. Dessa ger i från sig ett ljus som tomatplantan, och andra växter, klarar av att använda. Lysrör fungerar också bra medan vanliga klotlampor inte fungerar.


Foto: Pixie Dust

När tomatplantorna är små räcker det bra med 20W LE-lampa för två tomatplantor. Placera lampan cirka 8 - 10 cm från plantans topp.

När plantan är lite större placerar du LE-lampan närmare toppen och sätter in fler lampar.

LE-lampan drar endast lite energi och genererar därför bara lite värme. Likväl bör man inte hålla på och bygga odlingslåder eller dra el om man är klumpig eller inkompetent.

När tomatplantorna blir större

Lysrör fungerar utmärkt för att odla tomatplantor. Räkna med cirka 60 W ovanför plantorna och 60 W på varje sida runt plantan, d.v.s. totalt runt 300 W. Eftersom 30 W lysrör är ganska långa kan du ha runt fyra plantor per 300 W.

Inte heller lysrören utvecklar särskilt mycket värme men el- och brandsäkerhet är alltid viktigt.

Ett vittutryme, t.ex. en vitgarderob köpt till odlingen, är viktigt för att ta tillvara på allt ljus. Låt inte plantorna dra iväg och bli långa. Toppa dem istället ständigt. Vill du ha fler plantor kan du rota kvistarna i vatten.

När våren kommer

När den första vår solen kommer bör plantorna vara ordentligt rotade och vara cirka 30 - 50 cm höga och mycket buskiga. Plantera om dem i stora krukor. Räkna cirka 10 l jord per kruka och planta. De kan sedan ställas i fönstret.

När det är varmt på dagen kan de placeras ut men bör tas in under kvällen.

Sommaren kommer och tomatodlingen tar fart

När sommarsolen kommer börjar det växa på allvar. Eftersom plantorna är ordentligt buskiga efter allt toppande under vintern kommer varje planta bli som många plantor. Troligen har dina plantor dessutom redan börjat blomma och har kanske en hel del gröna kart.

Ge dem rikligt med näring. Jag brukar aldrig oroa mig allt för mycket över näringen när det kommer till övergödning. Tomatplantor verkar vara mycket svåra att övergöda.

Faktiskt gav jag dem 2005 rest vattnet som kom ut från övrig odling och hälde inte bort det som kom ut på fatet. De växer ju med en väldig fart och behöver mycket näring och surjord ser inte ut att vara ett problem.

När skörden är klar

När plantorna är klara att skörda kan du ta sticklingar från de plantor som gav bäst skörd. Rota dem i vatten och håll dem i din lilla låda med LE-lamporna. Från dessa kan du ta nya plantor och sätta i din tomatgarderob.

Mer om säkerhet

Det finns ingen anledning att belysa tomatplantorna dygnet runt. Men 12 timmars ljus per dygn är bra även om mindre troligen också fungerar bra.

Var noga med elsäkerheten och dra inte el på ett sådant sätt att fukt kan vara ett problem. Dessbättre utvecklingar inte LE- och lysrör särskilt mycket värme men det handlar ju också om antal watt.

Hur man bygger ett odlingsskåp

För exakta beskrivningar av hur man bygger en odling med lysrör och LE-lampor behöver man idag konsultera odlingsbeskrivningar avsedda för odling av cannabis vilka det finns otaliga på nätet. För tomatodling hemma verkar jag vara den första som har skrivit något överhuvudtaget.

Principen är den samma men när man läser beskrivningarna av haschodling kan man notera att haschplantor verkar vara mycket känsliga för olika typer av störningar och stress. Det gäller inte alls tomatplantor vilka är mycket manliga och tål nästan vad som helst.

En timer (om än praktiskt) är t.ex. inte nödvändigt. Tomatplantan tål varierande antal timmar ljus per dygn (i alla fall min egen sort Röd Tao och övriga sorter som jag odlat). Rent generellt om någon detalj verkar dyr är det bara att strunta i. Tomatplantorna är mycket tåliga och inte på något sätt stresskänsliga.

En del beskrivningar för hur man kan bygga med lampor finns här:
http://www.swecan.org
Men använd informationen där för tomatodlingar och inte för att odla något som kan ge dig en beroendesjukdom och dyra böter.


Foto: Kid A*

5 kommentarer:

Unknown sa...

intressant och lättläst o bra tips

Björn sa...

Eftersom jag bor på Teneriffa skippar jag lamporna!

Lindvall sa...

Tack för tipsen! Men att tomatplantor är mycket stresståliga och därför "manliga" kan du ju ta och äta upp.

Molle sa...

"Likväl bör man inte hålla på och bygga odlingslåder eller dra el om man är klumpig eller inkompetent."
HAHA "...hålla på och bygga odlingslåder"...och om man skriver som en inkompetent kratta så ska man inte heller skriva en blogg då? *S

pizzarevolution sa...

av alla tomatodlingstips jag läst var detta det sunkigaste. Gubbåsikter som hör hemma på medeltiden...